E-lyse is een energiemanagementplatform van Fluvius, die lokale besturen gratis kunnen gebruiken om hun verbruiksdata te registeren en te raadplegen.
De mogelijkheden van E-lyse omvatten onder andere verbruiksgrafieken, alarmen instellen, rapporten, benchmarking enzovoort.
Om de doelstellingen 2050 te behalen is het van groot belang om de gegevens van het lokaal bestuur up-to-date te houden in E-lyse. Enkel bij een correct beeld van het volledige verbruik van jullie patrimonium kunnen de juiste prioriteiten gelegd worden. Hierdoor is het van belang dat al jullie gebouwen met desbetreffende EAN-nummers geregistreerd zijn in het platform.
Meer informatie over het programma en alle aanwezige aspecten vind je terug op de site: https://lokaal-bestuur.fluvius.be/nl/thema/slimme-diensten-en-tools/handleidingen-energiemanagement
Ben je nog niet geregistreerd in het programma, dan kan je een account aanvragen via energiemanagement@fluvius.be
Mail volgende info naar energiemanagement@fluvius.be: gebouwnaam, gebouwtype, adres en EAN-nummers (of meternummers) van de aanwezige aansluitpunten.
Fluvius maakt de gevraagde gebouwen aan in E-lyse en zorgt ervoor dat de officiële verbruiken (NPS) van de desbetreffende aansluitpunten zichtbaar zijn.
Om deze digitaal te verkrijgen, neem contact op met de energieadviseur van Fluvius die vermeld staat op het zorgplan, of via energiemanagement@fluvius.be.
Om gebruik te kunnen maken van TERRA zijn drie stappen nodig.
Om gebruik te kunnen maken van het Energetisch Masterplan, dienen alle gebouwen in TERRA te zitten en dienen de correcte EAN’s aan de gebouwen gekoppeld te zijn. Deze input gebeurt automatisch als je van E-lyse gebruik maakt en je gebouwen en EAN-nummers daar correct zijn ingevoerd. Vanaf dan kan je gebruik maken van het Energetisch Masterplan, ook wanneer jeu nog geen enkele maatregel hebt aangemaakt.
Zonder maatregelen geeft het Energetisch Masterplan je namelijk al zicht op de verbruiksevolutie van jouwpatrimonium. Je ziet de evolutie doorheen de tijd en kan opvolgen of jouw organisatie reeds op schema zit in functie van de doelstellingen of niet.
Vanaf begin april 2021 beschikt TERRA over een gebouwenfilter. Hierdoor kan je zelf kiezen welke gebouwen je allemaal een Energetisch Masterplan op wenst te stellen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om de evolutie van het verbruik van een beperkte selectie aan gebouwen op te volgen. Bijvoorbeeld een aantal gebouwen die je gerenoveerd hebt. Indien je de renovatiewerken ingeeft als maatregel, dan kan je gaan bepalen hoeveel kWh per geïnvesteerde € je bespaart. Dit kan je inzicht geven in de benodigde budgetten om het gehele patrimonium af te gaan stemmen op de klimaatdoelstellingen.
TERRA biedt drie mogelijkheden aan om maatregelen aan te maken.
Het heeft zeker ook voordelen om naast de ESCO ook zelf een zicht te hebben op het energieverbruik van het eigen patrimonium. Daarnaast zal waarschijnlijk ook niet jouw volledige patrimonium in een OEPC zitten, dus nu reeds van start gaan met het opvolgen van energieverbruiken in de andere gebouwen is zeker geen verloren inzet.
Bij de opmaak van een strategisch vastgoedplan wordt het patrimonium eerst op hoofdlijnen geëvalueerd om op basis van de vraag- en aanbodanalyse een eerste vastgoedstatus te kunnen toekennen. Op dat moment is niet voor alle gebouwen een conditiestaatmeting en/of energiescan aanwezig. En dit is ook geen noodzaak. E-Lyse / TERRA geeft je hier al een status van de huidige stand van zaken, maar er is nog geen uitgewerkt operationeel plan. De analyse op hoofdlijnen waarvoor het Excel-sjabloon kan worden gebruikt, maakt op een eenvoudige wijze inzichtelijk wanneer welke gebouwen moeten worden aangepakt en dus een eerste inschatting op tijd en ingeschatte financiële impact.
Na deze eerste analyse op de hoofdlijnen, zullen voor de gebouwen die behouden blijven scenario’s worden uitgewerkt om tot een koolstofvrij patrimonium te komen. Deze scenario’s zullen wel onderbouwd worden door studies (conditiestaat, energiescan) en moeten inzicht geven in de aanbestedingsstrategie en specifieke investeringsprojecten / maatregelen die zullen genomen worden. Hierbij biedt TERRA de mogelijkheid om dit operationeel in een energetisch masterplan uit te zetten en op te volgen.
Er zijn enerzijds 3 korte informatiesessies over een periode van 8 maanden voor een vertegenwoordiger van het politieke besluitvormingsniveau (burgemeester, schepen).
Daarnaast zijn er in totaal 4 dagen opleiding voorzien voor de SURE2050-coördinatoren gespreid over een periode van 8 maanden.
Om SPREM (= de gebruikte mechaniek voor vastgoedvisie) te lanceren en te realiseren zal de SURE2050-coördinator in elke gemeente extra tijd moeten uittrekken. Afhankelijk van de grootte van de gemeente en de hoeveelheid patrimonium zal dit mogelijk voor een kleine gemeente een 4 tot 10 werkweken kosten en 4 tot 8 maanden voor de middelgrote en een paar jaar voor de centrumsteden (die er overwegend al mee bezig zijn). Een alternatief is het aantrekken van een externe coördinator. Daarnaast is er de tijd van de verschillende beleidsniveaus en de betrokken departementen. Anderzijds verdient deze inspanning zich snel en ruim terug.
SURE2050 ondersteunt het concretiseren van de doelstellingen in het burgemeestersconvenant. Beide initiatieven zijn complementair en kunnen elkaar wederzijds versterken.
Het project focust in eerste plaats op het eigen patrimonium van de openbare besturen. Dus binnen SURE2050 komt de industrie niet aan bod. Uiteraard kan de gemeente dit wel zelf meenemen om een totaalbeeld te krijgen, maar dit zit niet in de ondersteuning vanuit het SURE2050-project.