SURE2050 Academy Gent

Gent

26/10

Om de doorstart rond duurzaam publiek vastgoedbeleid- en beheer in de kijker te zetten, organiseren we in oktober een aantal provinciale events: SURE2050 Academy. Lessons learned, best practices, maar ook inhoudelijke expertise rond vastgoedthema’s komen aan bod. Een versnelling is nodig als Vlaanderen mee de Europese ambities van “Fit for 55” wil waarmaken.

Er is ook eenzelfde sessie in Hasselt (25/10).

De events starten telkens om 9u met een plenaire sessie. Daarna is er keuze uit verschillende inhoudelijke themasessies en workshops rond vastgoedbeleid en -beheer en wordt er lunch voorzien. Om 14u20-15u20 sluiten we plenair af.

Als host voor deze SURE2050 Academy mogen we Nic Balthazar verwelkomen.

Het event is gratis, maar inschrijven is wel verplicht, zodat we hier rekening mee kunnen houden voor de catering.

Programma:

9u-11u – plenair

We blikken terug op meer dan 3 jaar SURE2050: welke tools en ondersteuning voor gemeenten werd er ontwikkeld en tot welke resultaten leidde dit? Enkele deelnemende gemeenten stellen hun best practices voor. Maar ook de lessons learned passeren de revue.

11u15 – 12u15 – parallelle sessies:

  • Hoe stel je een strategisch vastgoedplan op?   Sven Wuyts | Factor4                 

Factor4 coachte de gemeenten bij de opmaak van hun strategisch vastgoedplan. Sven Wuyts licht ons de onderdelen van zo’n plan toe. Hij helpt je op weg met de eerste stappen en toont aan hoe je strategisch vastgoedbeheer beleidsmatig kan verankeren.

 • Wat is de huidige (en toekomstige) regelgeving op vlak van energetische besparingen?

EPC NR, LEKP, Fit for 55, EAN referenties, … suizen je oren ook bij deze afkortingen? Tijdens deze infosessie krijg je een overzicht van alle huidige regelgeving en blikken we vooruit op wat we vanuit Europa nog kunnen verwachten.

 • Hoe vervreemd je gemeentelijk vastgoed ? - Geert Goorden |Factor4

Tijdens deze workshop licht Geert Goorden een aantal mogelijkheden voor het vervreemden van vastgoed toe op basis van een aantal markante voorbeelden. Vervolgens bespreken we samen knelpunten en opportuniteiten.

 • Schaalvergroting als oplossing voor het gemeentelijk vastgoedbeheer– Marjon van Vilsteren | SRO en Erik van Agtmaal

Voor kleine en middelgrote gemeenten is het moeilijk om alle kennisgebieden in huis te hebben die nodig zijn voor een professioneel vastgoedbeleid en –beheer.  Een oplossing hiervoor is het onderbrengen van het gemeentelijk vastgoedbeheer in een intergemeentelijk dienstverlenend samenwerkingsverband. In deze sessie hoort u hoe een aantal Nederlandse gemeenten dit hebben gedaan en wat de succesfactoren waren van deze schaalvergroting. Vervolgens gaan wij samen met de deelnemers dieper in op de toegevoegde waarde van vastgoedbeheer door een intergemeentelijke samenwerkingsverband en de haalbaarheid ervan in Vlaanderen.     

12u15 – 13u15:  lunch – en infomarkt

De partners van SURE2050 zijn aanwezig met een stand. Naast het inwinnen van info kan je  technische vragen stellen over E-lyse of het leerplatform bekijken. 

13u15 – 14u15 –  parallelle sessies

 • Hoe voer je jouw strategisch vastgoedplan uit: financiering en aanbestedingsstrategieën – VEB

Hoe zorgen we ervoor dat een strategisch vastgoedplan geen plan blijft? Keuzes inzake financiering en aanbestedingsstrategieën zijn hierbij cruciaal, maar vormen ook een uitdaging. In deze interactieve sessie gaan we in op de voor- en nadelen van mogelijke oplossingen, reeds beschikbaar en uitgetest of nog in de steigers.

 • Monitoring en data – opvolging - Ruth Decoster| Fluvius

De basis van een strategisch vastgoedplan zijn data. Hoe ga je met E-lyse aan de slag, welke rapporten kan je  inzetten om je patrimonium te monitoren en de voordelen van energiemanagement ook voor jouw patrimonium te ervaren. Wat is de meerwaarde hiervan voor de opvolging van de doelstellingen van het Lokaal Energie en Klimaat Pact. Tijdens deze infosessie lichten we alle mogelijkheden toe.

 • Energiedelen binnen je organisatie  - Fluvius

Wat zijn de mogelijkheden, voor- en nadelen van energiedelen binnen je organisatie? Zit je nog met vragen? Antwoorden zijn te vinden tijdens deze sessie.

14u20-15u20 – Plenair

We sluiten de SURE2050 Academy af in stijl en met voldoende bagage om een professioneel en duurzaam vastgoedbeleid- en beheer in de praktijk te brengen.

15u30: drink en foto / netwerkmoment

 

Ingeschreven en onverwachts toch verhinderd? Dan ontvangen we hiervan graag een berichtje!

Praktisch

 • Waar:

  Provinciaal Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent

 • Wanneer:

  26/10, 9u-15u30

Contact

Sure2050
This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 844902.