Online event SURE2050

Start laatste jaar SURE2050

27/1

Vanuit het SURE2050-team wensen we alle lokale besturen en centrale entiteiten een duurzaam vastgoedbeleid en -beheer toe in 2022! Om hier toe bij te dragen, nodigen we je graag uit op ons online SURE2050 event op donderdag 27 januari 2022 van 9:30 uur tot 11:30 uur.

Programma

 • Presentatie en inleiding door Nic Balthazar
   
 • Hoe zorg je voor een kader waarbinnen een duurzaam vastgoedbeleid en -beheer kan worden uitgewerkt?
  Door Erik Van Agtmaal

  In de strategische vastgoedbeleidsnota worden de beleidsdoelen voor het gemeentelijk vastgoed vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen. In deze toelichting verneemt u meer over het belang van het bepalen van deze beleidsdoelen en wordt er dieper ingegaan op een reeds ontwikkelde voorbeeldnota die door de gemeentelijke beleidsmakers gebruikt kan worden als inspiratie.
   
 • De meerwaarde van toekomstbestendige gebouwen en de kost van uitstel om gebouwen energetisch sterk te verbeteren
  Door Prof. dr. Dirk Brounen, hoogleraar Universiteit Tilburg

  Als hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg onderzoekt dr. Dirk Brounen de internationale vastgoedmarkten en in het bijzonder het risico en rendement van vastgoedinvesteringen, de meerwaarde van vastgoedverduurzaming en het belang van financiële planning. Hij gaat in zijn toelichting dieper in op de financieel-economische besluitvorming om waardeverlies van niet toekomstbestendige gebouwen te vermijden en op het Europese CRREM initiatief van grote vastgoedinvesteerders om dit risico transparant te maken. Door dit inzicht wordt de kost van uitstel om gebouwen sterk energetisch te verbeteren zichtbaar. Lokale overheden kunnen in hun besluitvorming ook gebruik maken van de tools ontwikkeld door CRREM.
   
 • Publiek duurzaam vastgoedbeleid en -beheer in Nederland
  Door Ingrid de Moel, directeur Bouwstenen voor Sociaal, en Dennis Damink, Hoofd Vastgoedbedrijf van gemeente Tilburg

  Bouwstenen voor Sociaal is een Nederlands, sector verbindend, platform van en voor bestuurders, managers en professionals in maatschappelijk vastgoed. Binnen Bouwstenen wordt onderlinge kennis uitgewisseld en werken bestuurders en professionals samen aan de hand van een door hen jaarlijks opgestelde agenda. In deze presentatie gaan Ingrid de Moel, directeur Bouwstenen voor Sociaal, en Dennis Damink, Hoofd Vastgoedbedrijf van de gemeente Tilburg, dieper in op de aanpak in Nederland om maatschappelijk vastgoed toekomstbestendig te maken en op de lessen die geleerd zijn uit meer dan 15 jaar werking.

Praktisch

Contact

Sure2050
This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 844902.